2016 m. gegužės 31 d., antradienis

Makadamijų aliejaus nauda

Nuotrauka iš  www.gamtoskvapai.lt

    Šįkart kalbėsiu ne apie kokią konkrečią kosmetikos priemonę, bet apie vieną aliejų rūšį, kuri labai universali ir tinka visapusiškam odos puoselėjimui. Tai makadamijų aliejus.
    Šis aliejus šaltojo spaudimo būdu spaudžiamas iš makadamijų riešutų. Būtent nerafinuoti aliejai yra patys vertingiausi odai ir plaukams, nes jie išlaiko savo vertingąsias savybes, lieka vitaminai ir kitos bioaktyvios medžiagos. Įprastai makadamijos auga Australijoje, tačiau šiuo metu auginama ir kitose pasaulio šalyse, o didžiausi ūkiai randami Floridoje bei Havajuose. Aliejus yra švelniai gelsvos, šviesaus gintaro spalvos. Iš  kitų aliejų išsiskiria dideliu kiekiu mononesočiųjų riebalų rūgščių bei didžiausiu augalų tarpe palmitoleino riebalų rūgšties kiekiu (cheminė sudėtis: yra iki 60 proc. oleino, 22 proc. palmitoleino (omega 7), 3 proc. linolo rūgščių, skvaleno, tokoferolių). Palmitoleino riebalų rūgšties yra žmogaus sebume, todėl makadamijų aliejus lengvai įsisavinamas ir gali padėti subalansuoti odos riebalų pusiausvyrą bei išlaikyti drėgmę odoje.

Nuotrauka iš www.naturata.lt

   Makadamijų aliejus gali būti naudojamas maistui, tinka kepimui ar salotoms paskaninti. Jame esančios mononesočiosios riebalų rūgštys padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Ir, žinoma, plačiai naudojamas odos ir plaukų priežiūroje kaip drėkiklis, minkštiklis bei kvepalų fiksatorius, riebių kremų ir priemonių nuo saulės gamybai.
    Nors aliejus riebus, tačiau puikiai susigeria į odą, lengvai tepasi, nepalieka riebios plėvelės. Aliejus maitina, minkština bei ramina odą. Dėl puikaus drėkinančio poveikio ypač tinkamas sausai, brandžiai ar kūdikių odelei.

Makadamijų aliejus plaukams

   Aliejaus riebiosios rūgštys padės plaukus išlaikyti minkštus, žvilgančius ir lanksčius. Tinkamiausias sausiems ir pažeistiems plaukams gydyti bei išsišakojusių galiukų priežiūrai. Padeda atkurti pažeistą plauko folikulą, grąžina elastingumą, plaukai tampa lengviau šukuojami.
   Kaip naudoti? Aliejų pašildyti ir tepti per visą plaukų ilgį, nepamirštant pamasažuoti galvos odą. Palaikyti aliejinę kaukę bent 30 min, rekomenuojama galvą apdengti kepuraite ar rankšluosčiu bei po to plaukus ištrinkti naudojant šampūną. Reguliariai naudojant šią kaukę (bent vienas kartas per savaitę), džiaugsitės švelniais ir žvilgančiais plaukais, nebeliks sausų plaukų ir sausos galvos odos jausmo.

Makadamijų aliejus veidui ir odai

   Tai vienas geriausių regeneracinių it antiuždegiminių savybių turinčių aliejų. Dėka garsosios palmitoleino rūgšties, kuri veikia kaip stiprus antioksidantas, padeda palaikyti ląstelių membranas, skatina odos gijimą, saugo nuo senėjimo, šalina toksinus. Taip pat gali pasitarnauti kaip randus, strijas (puikus derinys su kviečių gemalų, erškėtuogių ir taukmedžio sviestais), nudegimus saulėje gydanti priemonė, skatina žaizdelių gijimą. Dažnai naudojamas masažams ir liekninamosioms priemonėms. Turi apsaugančių nuo UV spindulių savybių.
    Svarbu nepamiršti, jog aliejus tepamas ant drėgnos odos. Paradoksalu, tačiau vanduo išoriškai tik sausina odą, o aliejai nesigeria į sausą odą ir lieka jos paviršiuje, taigi neatlieka savo funkcijų. Iš tikrųjų odos epidermis sugeria vandens ir aliejaus mišinį. Nors aliejus išoriškai nedrėkina odos, tačiau "nusineša" vandenį įsigerdamas į gilesnius odos sluoksnius. Taip gauname ne tik maitinantį, bet ir drėkinantį poveikį. 

Nuotrauka iš www.ekogrožis.lt
   Kodėl aš rinkausi būtent šį aliejų? Ieškojau ne sau, o savo mergytei, kad turėčiau kuo patepti odelę po maudynių. Iškart atmečiau tokius puikius aliejus kaip taukmedžio, kokosų, kakavos, nes jie dažniausiai esti kieto pavidalo, o man reikėjo būtent skysto. Tikrai neketinau žaisti tirpinant, man reikėjo priemonės, kuri būtų iškart naudojama. Taip pat dar vienas kriterijus buvo greitas įsigėrimas į odą. Juk nelaikysiu vaikučio nuogo, dar peršalti gali. Atidžiai skaitydama visų aliejų aprašymus išsirindau būtent makadamijų. Visur akcentuojamas greitas susigėrimas ir kad puikiai tinka kūdikių odos priežiūrai. Puiku.
    Apsipirkinėjau internetinėje parduotuvėje www.ekogrožis.lt, ten radau mano mėgstamo lietuviško ženklo "Natur Boutique" makadamijų aliejų, kuris yra nerafinuotas, šalto spaudimo, ekologiškas ir sertifikuotas Soil Association. Kilmės šalis Australija.  Rinktis galima 30ml, 50 ml arba 100 ml buteliukus. Ėmiau 50 ml buteliuką ir jau jį neužilgo sunaudosiu. 
    Net nesvarstydama ketinu kartoti ir šįkart griebsiu 100 ml pakuotę. Man labai patiko, tikiu, kad ir mano vaikui jis patinka. Ir tikrai, tepant iškart po maudynių dar drėgną odelę, aliejus labai greitai susigeria, galiu iškart rengti rūbeliais. Odelė lieka minkšta ir pakankamai sudrėkinta, per visą laiką nebuvo jokio odos išsausėjimo. Taip pat tinkamai sudrėkinta oda atsparesnė iššutimams. Nors turiu tam nusipirkusi specialių priemonių, bet naudoju tik profilaktiškai. Taigi makadamijų aliejų naudos ne tik mano mažylė, bet ir aš (būtinai išbandysiu plaukų kaukes). 

    P.S. Tinkamai parinkti ir naudojami aliejai nekemša odos porų, neriebina net riebiausios odos, o net gali sumažinti riebalų išsiskyrimą. Daugiau apie aliejų rūšis pasiskaitysite Lauros straipsniuke čia.


Jurgita

1 komentaras:

  1. Naudoju si aliejuka veido ir kūno odai (žiemą labai gerai sausai kojų odai), bet kiek bandžiau plaukams, man buvo per riebus, nors naudojau tik galiukams. Tačiau odai kol kas nieko geresio neradau, tikrai puikus ir, svarbiausia, natūralus variantas.

    AtsakytiPanaikinti